Share |

PARACETAMOL, TÒXIC PER A LES NOSTRES MASCOTES

Des del servei veterinari del CAAD volem advertir a tots els amants dels animals, dels riscos que suposa automedicar a les nostres mascotes, especialment amb alguns medicaments de prescripció humana que a priori són inofensius per a les persones, però que són potencialment perillosos per a gossos i gats.

Heu de saber que la majoria de les medicines s'eliminen pel fetge després de ser metabolizades o degradades, i que tant gossos com gats no poden metabolitzar adequadament alguns medicaments, especialment  els grup dels anti-inflamatoris i analgèsics.

En conseqüència, després de la seva administració, desenvolupen símptomes d'intoxicació i poden causar la seva mort.  

Tot seguit us detallem alguns dels medicaments més comuns per a les persones però que per a un gos o gat poden resultar  perillosos:

· Paracetamol: es tracta d'un antiinflamatori i antitèrmic molt usat en medicina humana. Una de les marques comercials més conegudes és 'Gelocatil'. El paracetamol danya al fetge i produeix depressió, respiració ràpida, genives de color fosc, salivació, orina marronosa (destrueix els glòbuls rojos) i pot ocasionar la mort.

· Àcid Acetil Salicílic: “l’Aspirina' és un dels analgèsics i antitèrmics humans més emprats. No obstant això, per als gats és força tòxic. Produeix vòmits (de vegades amb sang), depressió, hipertèrmia, respiració ràpida i fins i tot la mort.

· Antiinflamatoris i analgèsics diversos: (ibuprofè, diclofenac –voltarén-, piroxicam, naproxè, ketoprofè i molts d’altres d’aquests grups farmacològics), el seu ús aprovat en animals de companyia es limita gairebé  a la osteoartiritis i al dolor post-operatori. Aquests medicaments només els heu d’utilitzar sota la prescripció del vostre veterinari, qui us indicarà la correcta posologia... tot i que el més probable és que us recomani un medicament específic per veterinària (meloxicam, carprofè, firocoxib...).

És important que sapiguem que MAI hem d’automedicar al nostre animal ni amb paracetamol ni amb qualsevol altre medicament, ja que substàncies molt comunes en el nostre entorn que poden ser molt nocives per a ells (per exemple posar camamilla en els ulls, pot tenir un efecte irritant).

En resum, abans d’administrar una medicació a les nostres mascotes sempre és convenient consultar-la amb el vostre veterinari, el qual prèviament us farà un diagnòstic.

Fins i tot una medicació receptada amb anterioritat pot no estar indicada posteriorment, doncs pot ser que la dosificació i el temps d’administració s’hagi de variarRecordeu que la automedicació és un perill potencial per als nostres amics peluts.  


< Tornar enrera


CAAD Penedès - 93 810 06 98 - - VISITES PER ADOPCIONS I RECUPERACIONS D'ANIMALS AMB CITA PRÈVIA- HORARI ATENCIÓ TELEFÒNICA DE DILLUNS A DISSABTE DE 9.30H A 14H | Avís Legal